tiistai 29. heinäkuuta 2014

Mitä hevoseni tekee, kun..


Kuten kerroin jo aiemmin, luen paljon erilaisia blogeja. Hevosblogeista ehdoton suosikkini on Voitto kotiin, Tiian pitämä blogi, joka kertoo hänen ja hevosensa Voiton arjesta. Tiia on alkanut tehdä viikon blogihaasteita, jossa lukijat voivat omissa blogeissaan ottaa haasteita vastaan. Olen lukenut monia näistä ja pitänyt niistä, mutta jostain kumman syystä en ole ottanut osaa näihin. Ja kuten varmaan lukijat tietävät, ei minulla omaa hevosta ole, nämä ovat kuitenkin niin monipuolisia, että voi kirjoittaa vaikka hoitohevosesta tai vuokrahevosesta, tai vaikka kaverin hevosesta. Idea oli niin mahtava, että tässä tulee, versio vuokrahevosestani Tuplasta.

OHJEET: Nyt kerrotaan miten hevosemme reagoivat eri tilanteissa! Vastaa kysymyksiin omasta-, vuokra- tai vaikka hoitohevosestasi. Voit keksiä lisäksi myös omia kysymyksiä ja haastaa kaverisi vastaamaan niihin. Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain ja mukaan voi tulla silloin kun aihe on mieleinen. Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen.

Mitä hevoseni tekee, kun..

Ratsastus
... nousen sen selkään? Tässä asiassa Tupla on erityisen hankala. En kerkeä kuin nostamaan jalkani jalustimelle kun Tupla lähtee jolkottelemaan ympäriinsä. Yleensä jään roikkumaan jalustimeen ja yritän siitä kammeta itseni selkään. Vaikka kuinka yritän totuttaa sitä pysymään aloillaa, niin ei vaan vanha koira opi uusia temppuja.
... kävelee pitkin ohjin alkukäyntejä? Jos Tupla saisi päättää, hän ei kävelisi, varsinkaan alkukäyntejä. Silloin on aikaa kyttäillä kaikkea mahdollista, kiemurrella, pyrähdellä ja jäädä tapittamaan kaikkea olematonta jos siltä tuntuu. Kun otan ohjat tuntumalle, muuttuu ääni kellossa. Hän tarvitsee ohjastuntuman osatakseen kävellä suorassa.
... se ei jaksa lähteä töihin? Tupla pysähtyy kentälle vievälle alamäelle, jää paikalleen eikä suostu liikkumaan. Yleensä kun heilautan vähän raippaa tai ohjia, lähtee ukko liikkeelle. Tätä samaa hän tekee myös lähdettäessä pois kentältä, ristiriitaista.
... pyydän sitä vaihtamaan laukkaa? En ole kokeillut laukanvaihtoja, varmaankin sen takia, että Tuplan laukka on jo entuudestaan niin huono, että sen työstäminen on hyvin vaikeaa.
... se pelkää jotain estettä? Hyvin pelokas katse, pysähtyminen tai pakoonlähteminen ja puhina. Jos este on todella pelottava, Tupla katsoo jo kaukaa estettä niin että valkuaiset näkyvät ja a.) kääntyy ympäri tai b.) lähtee pukkilaukkaa esteen ohi.
... maastossa pitäisi mennä ojan yli? Ojilta ollaan vältytty, mutta esim. vesilammikko oli todella kammottava kokemus. Tupla astui jalallaan veteen ja lähti pukkilaukkaa karkuun. Tuleeko kenties Polle mieleen?
... tipahdan? Tuplaa ei kiinnosta jos minä muksahdan alas. Se sniikkaa äkkiä pois paikalta täysin muina miehinä. Onneksi ei ole läheiselle tielle lähtenyt, vaan yleensä suuntaan suoraan tallille.
... jos maastossa tulee traktori/joku muu iso auto vastaan? Onneksi ei ole tullut! Pari kertaa on normaali henkilöauto tullut vastaan ja Tuplalle on opetettu, että jos auto tulee vastaan hän pysähtyy. Kerrankin hevonen on fiksu!
... käytän raippaa? Se riippuu Tuplan fiiliksestä. Jos hän ei kulje yhtään eteenpäin, ei hän tee sitä myöskään raipan jälkeen. Jos käytän raippaa lähinnä muistuttaakseni, että hän nostelisi jalkojaan, voi sieltä tulla ihan mitä vaan. Laukassa yleisin on pukki-rodeo-hepuli.


Hoitotoimenpiteet
... puhdistan kaviot? Tupla antaa aina tietyn aika rajan kavioiden puhdistukseen. Esim. 10 sekunttia on hänen mielestään jo liikaa ja alkaa "kaatumaan" päälleni jos en laske hänen jalkaansa maahan. Välillä joudun nostamaan samaa jalkaa useita kertoja.
... pesen sitä? Tupla alkaa pakittaa tai kääntää itsensä aivan väärin päin. Välillä osaa olla nätisti, välillä yrittää hepuiloidessaan kaataa kaiken mitä lähelle tulee.
... laitan sille suitset? Tässä Tupla on ihan ok. Yleensä laskee päänsä melkein syliini ja antaa laittaa suitset vaivattomasti. Joskus on tehnyt niin, että on käyttänyt hyväksi lyhyyttäni ja nostanut päänsä taivaisiin, onneksi nykyään harvemmin tekee tätä.
... kiristän satulavyötä? Tupla ei ole moksiskaan. Ei yleensä heilauta korvaansakaan jos kiristän vyötä, kunhan teen sen niin että yksi pykälä kerrallaan, eikä kaikkea heti.
... suihkutan hyttysmyrkkyä? En ole joutunut käyttämään.
... haen sen sisälle tarhasta tai laitumelta? Tupla tulee poikkeuksetta portille notkumaan ja tuleekin ulos nätisti, jos olen muistanut laittaa sähkön pois. Jos sähkö on päällä juoksee ruuna portista kuin ohjus, ettei vaan koskisi sähköön. Taluttaessa sanoinkin että on kovasti vihreän perään. Allekirjoittaneelta on meinannut kerran jos toisenkin irrota sormet kun Tupla on päättänyt lykätä ratsastusta tsekkaamalla paikalliset nurmet.
Sekalaiset:
... se on yksin tallissa/tarhassa ja muita hevosia ei ole näkyvissä? Tupla menee paniikkiin, oli se sitten kentällä, tarhassa tai tallissa. Maastossa osaa ja kykenee kävellä yksikseen. Tälläisestä paniikkikohtauksesta seurasi jalalle tallaaminen, jonka luulin murtuneen. Kentällä sen on nähtävä koko ajan toinen hevonen, muuten alkaa rodeo show ja lähtö tallille.
... se karkaa? Minulta Tupla on vain kerran karannut ja juossut suoraan vihreiden perään. Antoi kyllä ottaa itsensä kiinni. Tupla yrittää melkein, joka kerta kun sitä taluttaa, lähteä vihreiden perään kiskomalla minua mukaansa. Yleensä saan sen pidettyä.
... se näkee uuden hevosen? Tupla pysähtyy ja puhisee. Voi alkaa peruttamaan tai olla kuin ei olisikaan nähnyt mitään. Ota nyt näistä hevosista selvää.
... se maistaa jotain pahan makuista? En ole nähnyt Tuplan maistavan mitään pahanmakuista.
... se kerjää ruokaa? Saattaa hörähtää ja katsoa koiranpentukatseella. Usein taivuttaa kaulansa kuin kirahvi ja penkoo käsiäni ja taskujani. Palkitsemme Tuplan leivällä yleensä jos on mennyt hyvin, mutta kuka voisi vastustaa tuollaista katsetta?
... se lastataan? En ole henkilökohtaisesti lastannut tai nähnyt Tuplaa lastattavana. Omistaja kerran sanoi, ettei Tuplaa ole pahemmin lastailtu, ja olivat kisoihin lähdössä varanneet paljon aikaa lastaukselle.

Mitä hevosesi tekee juuri nyt? Luulen sen olevan tarhassa, tai toisen vuokraajan ratsastettavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti